MENU

Przydatne informacje o naczyniach żeliwnych

Dlaczego gotowanie smazenie naczyniach zeliwnych jest zdrowe

15 marca 2019 Możliwość komentowania Dlaczego gotowanie i smażenie w naczyniach żeliwnych jest zdrowe? została wyłączona Wyświetleń: 348 Aktualności

Dlaczego gotowanie i smażenie w naczyniach żeliwnych jest zdrowe?

Każdemu z nas zależy na dobrej kondycji i zdrowiu. Oprócz aktywności fizycznej, ważnym elementem zapewniającym optymalną formę jest odpowiednie odżywianie. Kluczowym aspektem zdrowego odżywiania są produkty z których przygotowujemy nasze dania. Powinny one być zawsze świeże, dobrej jakości oraz pochodzić od sprawdzonych dostawców i sklepów. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić także na naczynia oraz sprzęt kuchenny z których korzystamy. Nieodpowiednio dobrany lub złej jakości sprzęt może w znacznym stopniu źle wpływać na organizm.

Żeliwo to samo naturalne zdrowie 

Nasze babcie używały na co dzień żeliwnych patelni. Wymagają one „sezonowania”, czyli nagrzewania lub opiekania z tłuszczem, tak by wytworzyła się na nich powierzchnia ochronna. W trakcie użytkowania patelni, odrobina żelaza przenikająca do jedzenia, a to dobrze działa na zdrowie. Niedobory żelaza oraz innych ważnych substancji są dziś na porządku dziennym. Używając żeliwnych patelni oraz garnków BenchK możemy temu zaradzić.

Gotowanie z użyciem żeliwnych patelni lub garnków może zwiększyć zawartość żelaza w żywności, zwłaszcza w daniach o odczynie kwaśnym takich jak na przykład sos pomidorowy. Badanie opublikowane w „Journal of American Dietetic Association” wykazało, że zawartość żelaza w 100 gramach sosu spaghetti wzrosła z 0,6 mg do 5,7 mg po ugotowaniu w garnku z żeliwa.

Nowe patelnie uwalniają większe ilości żelaza. Może to być szczególnie korzystne dla osób z wysokim ryzykiem niedoboru żelaza lub niedokrwistości, kobiet w ciąży, starszych niemowląt i małych dzieci oraz nastoletnich dziewcząt. Żelazo jest niezwykle istotne w walce z anemią.

Dodatkowo, dzięki procesowi „sezonowania” możemy smażyć na żeliwnej patelni z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu.

Zdrowe jedzenie bez chemicznych dodatków

Dzięki żeliwnym naczyniom można również uniknąć narażenia na chemikalia obecne w typowych patelniach nieprzywierających, które wydzielają toksyczne opary po przegrzaniu i zawierają perfluorowęglowodory (PFC). Te chemikalia mogą prowadzić do problemów rozwojowych u dzieci, uszkodzeń wątroby, nowotworów oraz wczesną menopauzy, zgodnie z badaniami z 2011 roku opublikowanymi  w „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Naukowcy twierdzą że teflonowe naczynia takie jak na przykład patelnie (a w zasadzie PFOA – substancja wykorzystywana w procesie ich produkcji) mogą powodować wady wrodzone, zaburzenia rozwojowe i hormonalne oraz podwyższony poziom cholesterolu.

Jesteśmy tym co jemy. Przygotowując zdrowe, smaczne posiłki z pomocą żeliwnych patelni oraz garnków mamy pewność że będą one miały one wyjątkowe właściwości i przysłużą się naszemu zdrowiu.

 

Komentarze Niedostepne