MENU

Wskazówki dotyczące pielęgnacji żeliwnego naczynia

Dlaczego gotowanie smazenie naczyniach zeliwnych jest zdrowe

Dlaczego gotowanie i smażenie w naczyniach żeliwnych jest zdrowe?

30 stycznia 2017 Możliwość komentowania Przydatne informacje o naczyniach żeliwnych została wyłączona Wyświetleń: 2378 Aktualności

Przydatne informacje o naczyniach żeliwnych

Przed użyciem żeliwnego naczynia lub żeliwnej patelni po raz pierwszy, należy je dokładnie oczyścić dodając niewielką ilość detergentu, rozgrzać na kuchence lub w piekarniku oraz posmarować wewnętrzną powierzchnię olejem roślinnym. Po wykonaniu tych czynności można zacząć z nich korzystać.

– W trakcie eksploatacji żeliwnego naczynia lub patelni zaleca się myć je ciepłą wodą, bez użycia detergentów.
– Nie zaleca się myć żeliwnych naczyń w zmywarce!
– Im dłużej używane jest żeliwne naczynie lub żeliwna patelnia, tym lepsze są ich przeciw-przypaleniowe właściwości.
– W żeliwnej patelni, lepiej nie przechowywać gotowych produktów, ponieważ może to prowadzić do powstawania rdzy.
– Rdza pojawiająca się na żeliwnej patelni, nie jest jej wadą patelni, ale wynikiem niewłaściwego użytkowania lub przygotowania do konserwacji. Rdzę można łatwo usunąć.
– Do żeliwnych patelni można używać zarówno żeliwnych pokrywek jak i tych wykonanych z hartowanego szkła.

Komentarze Niedostepne