Przed rozpoczęciem korzystania z żeliwnej patelni należy wykonać kilka czynności, które wydłużą jej żywotność i trwałość. W pierwszej kolejności patelnię należy dokładnie umyć z obydwu stron w ciepłej wodzie z niewielkim dodatkiem detergentu. Zaraz po tym, warto wytrzeć ją papierowym ręcznikiem kuchennym.
Niezbędne czynności przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem żeliwnej patelni dobrze jest dokładnie posmarować ją z obydwu stron cienką warstwą oleju roślinnego (wewnątrz i na zewnątrz). Przy dalszym użytkowaniu patelni rekomenduje się smarowanie jej tylko od wewnątrz.
Po posmarowaniu olejem lub innym tłuszczem, patelnię trzeba dobrze wysuszyć. Do suszenia można wybrać dowolny sposób (suszenie na gazie lub w piekarniku). Suszenie w piekarniku powinno odbywać się w temperaturze nie większej niż 200 stopni Celsjusza – dnem do góry, najlepiej na blasze do pieczenia wyłożonej folią do pieczenia.
Przewróconą do góry dnem patelnię należy trzymać w piekarniku do momentu, aż całkowicie zniknie dym (blisko godziny). Następnie należy wyjąć patelnię, ponownie nasmarować ją olejem oraz dać jej całkowicie ostygnąć.
Jeśli wykonamy prawidłowo wszystkie te czynności, patelnia zyska błyszczący, czarny kolor, będzie równomiernie się nagrzewać się, a także je będzie łatwo czyścić.
Biorąc patelnię z piekarnika, należy zawsze używać rękawiczki lub doniczki. Trzeba podkreślić, że na nowej żeliwnej patelni zaleca się gotowanie potraw tłustych.