1. Przed pierwszym użyciem należy spłukać żeliwne naczynie lub patelnię ciepłą wodą z dodatkiem detergentu. Aby pozbyć się kurzu oraz nadmiaru oleju, należy rozgrzać patelnię do momentu uzyskania jednolitej, matowej powierzchni (na średnim ogniu przez 15-20 min). Następnie warto posmarować naczynie oliwą z oliwy oraz pozostawić do ostygnięcia.
2. Zatem na żeliwnej patelnie można gotować.
3. Podczas smażenia należy używać oleju roślinnego lub tłuszcz zwierzęcy.
4. Jedzenie można podawać bezpośrednio w żeliwnym naczyniu, ale nie przechowywać w nim żywności.
5. Po zakończeniu gotowania należy dokładnie wysuszyć naczynie, aby nie pozostawała na nim wilgoć, która może powodować rdzewienie.
6. Żeliwnej patelni czy garnka nie można myć w zmywarce.
7. Po zakończeniu gotowania, najlepiej ponownie podgrzać naczynie i posmarować olejem roślinnym.
8. W przypadku niewłaściwego użycia, na powierzchni naczyń mogą pojawić się plamy rdzy, które łatwo można usunąć za pomocą metalowej szczotki i dalszego podgrzewania naczyń z zastosowaniem oleju roślinnego.
9. Zazwyczaj wszystko co jest wymagane aby utrzymać żeliwne naczynie w dobrym stanie – to częste gotowanie na nich i smarowanie olejem.
W przeciwieństwie do innych naczyń, żeliwne naczynia z czasem stają się tylko lepsze!