Jeśli na jakiś czas pozostawimy żeliwną patelnię brudną, nie stanie się nic złego.
Wystarczy zalać brudną patelnię żeliwną ciepłą wodą (nie gorącą!) i pozostawić na 5-10 minut. Następnie należy oczyścić dno za pomocą gąbki lub łopatki, spłukać oraz wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym. W następnej kolejności powinno się postawić patelnię na ogień i podgrzać (przez koło 2 minuty). Wówczas wyłączamy ogień i starannie smarujemy patelnię olejem z obydwu stron. Dzięki temu patelnia będzie mieć błyszczący, czarny kolor. W ten sposób sprawimy że patelnia zachowa naturalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw i będzie chroniona przed wilgocią. Po tym zabiegu przy kolejnym użyciu patelni, nic nie będzie przywierać do dna.
Polecamy również ekologiczny i łatwy sposób czyszczenia patelni po smażeniu na niej mięsa. Wszyscy wiemy, że zdarza się, że po smażeniu mięsa na patelni zostaje dużo tłuszczu i resztek. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że trudno będzie wyczyścić patelnię. Okazuje się że czyszczenie patelni z żeliwa po smażeniu na niej mięsa to nie problem.
Na dobry początek należy podgrzać patelnię oraz całkowicie zasypać solą dno (warstwa około 2 cm).
Gdy patelnia z solą się przegrzeje, należy wyłączyć ogień i przetrzeć dno patelni papierowym ręcznikiem kuchennym (uwaga, patelnia może być gorąca!). Jeśli na patelni pozostały twarde cząstki, dno patelni można potrzeć łopatką, po czym wytrzeć do sucha dno (najlepiej to zrobić papierowym ręcznikiem), ponownie odrobinę rozgrzać patelnię i posmarować olejem.
W ten sposób przygotujemy patelnię do dalszego użytkowania.