Jeśli dopiero skończyli Państwo gotowanie posiłku i patelnia żeliwna jest jeszcze ciepła, czyszczenie jej nie powinno wymagać zbyt wiele pracy.
Wystarczy umyć patelnię pod bieżącą wodą, lekko pocierając dno patelni. W ten sposób usuniemy resztki dania. Można zrobić to za pomocą silikonowej łopatki lub gąbki. Następnie umytą patelnie należy wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym, rozgrzać i gdy ona będzie już ciepła posmarować olejem (musimy być przy tym ostrożnym, ponieważ patelnia będzie się nagrzewać). Teraz możemy posmarować patelnię na zewnątrz olejem.
Do smarowania można używać gąbki. Dzięki temu zachowamy połysk żeliwnej patelni. Po smarowaniu patelnia zachowuje naturalną powlokę zapobiegającą przywieraniu i chroni ją przed wilgocią. W ten sposób można przygotować patelnie do dalszego wykorzystania – nasze ulubione dania nie będą się więcej przypalały.